Haarlo, een prachtige omgeving vol rotzooi?

Dorpsgenoten,

Onlangs is er op voorspraak van Jan Lubben contact geweest met Jaap de Boer uit Geesteren, die een  initiatief is begonnen om op ludieke wijze zwerfvuil te verwijderen. In het verslag van de vorige bestuursvergadering hebben wij daar ook aandacht aan besteed. Daarbij hebben we gesteld dat we vanuit Haarlo’s Belang dit initiatief willen ondersteunen als het gaat om promotionele en informatieve acties. Jaap de Boer heeft ons daarom een “ingezonden stuk” aangeboden waarvoor wij graag jullie aandacht vragen.

Met vriendelijke groeten,
Bestuur Haarlo’s Belang.

GeesterenHelemaalGroen bestaat al meer dan een jaar. Met slechts 7 deelnemers maakten we en houden we Geesteren vrij van zwerfvuil. Het was een proefopzet. Het idee was, vraag een aantal wandelaars verdeeld over Geesteren of ze tijdens hun wandeling het zichtbare zwerfvuil mee willen nemen. Maak hun loop via de GPS zichtbaar op een kaart als een groene lijn. Zo kan je  direct zien wie waar gelopen heeft. Je ziet ook waar niet gelopen is of waar het weer tijd wordt om te gaan lopen (het groene traject verkleurt namelijk naar oranje als het niet binnen een maand ververst wordt).

Het werkte goed, zonder enige druk deed iedereen wat haalbaar was, de een wat meer, de ander wat minder, maar Geesteren werd HelemaalGroen en het blijft ook HelemaalGroen. Niet alle deelnemers kenden elkaar. De motivatie om mee te doen was de eigen omgeving schoon  houden, gezamenlijk hun dorp schoon houden. De gemeente volgt dit project vanaf het begin en ook Anjo Bosman, de wethouder, is  enthousiast om er een vervolg aan te geven. D.m.v. een recent ontwikkelde App kan iedereen in Nederland  zich gratis als deelnemer aanmelden.

Als eerste uitbreiding wilde ik Gelselaar erbij betrekken, direct grenzend aan Geesteren, een mooie manier om oud dorpsgenoten in beweging te krijgen ;-). Ondertussen zie je op de kaart dat ook GelselaarHelemaalGroen is en ik heb er alle vertrouwen in dat dat zo zal blijven. De andere kant op kijkend zie ik nog een buurtdorp, en wel Haarlo. Daar zullen toch ook mensen wonen die zonder enige verplichting hun dorp en omgeving schoon willen maken en houden. Op een moment dat het hun uitkomt even een klein of groot rondje lopen of fietsen? Weg met die troep en je kan weer genieten van de natuur in en om jullie mooie dorp.

In 1980 ben ik begonnen in de dierenartsenpraktijk Borculo-Neede. Als ik daar was blijven werken had ik Haarlo als woonplaats gekozen. In 1981 zijn we verhuisd naar Geesteren naar de praktijk Geesteren-Gelselaar. Haarlo heeft zo’n prachtige omgeving, maar helaas, in Haarlo is niet alles mooi. Haarlo heeft vijf toegangswegen waar zwerfvuil zich makkelijk verzamelt en een storend element is vooral voor de wandelaar en de fietser. Ik citeer mijn buurtgenote Margon die op 30 mei zo’n 10km bij jullie gelopen heeft (heen Avinkweg en terug de Haarlosesteeg): “Wat een een rotzooi! Van verfblik tot autoband, drie zakken vol! Ik heb niet alles mee kunnen nemen”.

Ze is deelnemer van HelemaalGroen en je kunt haar loop terug zien op de gemeenschappelijke kaart van de app.helemaalgroen.nl. Margon kwam op bezoek bij jullie en heeft daar een eerste groene streep getrokken. Wie wil helpen HaarloHelemaalGroen te maken? Zonder enige verplichting, op zijn of haar moment met zijn of haar inzet. Op de App kun je zien wat je gedaan hebt en kun je zien wat de anderen gedaan hebben. Het werkt enorm stimulerend. Individuele inzet en gezamenlijk het resultaat.

HelemaalGroen

Wordt HaarloHelemaalGroen, dan sluit dat mooi aan bij Geesteren/Gelselaar/Noordijk/Neede/etc.-HelemaalGroen om straks ons doel te bereiken: BerkellandHelemaalGroen, de schoonste gemeente van heel Nederland. Daar willen we wonen!

Kijk gerust op de App-kaart, zie helemaalgroen.nl en “Doe mee!” voor de installatie instructies (binnenkort via Play Store of Apple Store is de App verkrijgbaar).

Grijpers mag ik gratis verstrekken binnen de gemeentegrenzen. Iedereen kan voor vragen bij mij terecht. Stuur een mailtje naar info@helemaalgroen.nl

Heel hartelijke groet,
Jaap de Boer

PDFPRT

Reacties zijn gesloten.