Behoudt Haarlo een paasvuur?

Dorpsgenoten,

De gemeente Berkelland heeft aangegeven het aantal paasvuren drastisch te verminderen. Daarbij wordt de regelgeving behoorlijk aangescherpt. Praktisch gezien is het daardoor niet langer mogelijk om het paasvuur op de vertrouwde plek aan de Borculoseweg te ontsteken. Om een paasvuur in Haarlo te behouden moeten we op zoek naar een alternatieve locatie. Daarbij komt dat we sinds vorig jaar ook al zo’n €500,- kwijt zijn aan leges en verkeersbegeleiders vanwege de ligging aan een provinciale weg.

Om jullie een idee te geven van de vernieuwde regelgeving: bij maximaal 500 m3 hout en windkracht 3 is een minimale afstand tot de openbare weg en opgaande begroeiing nodig van 110 meter. Daarbij dient de minimale afstand tot bebouwing 130 meter te zijn en is de afstand tot bos, heide, veen en/of een rietgedekte kap tenminste 270 meter. Op basis van de nieuwe richtlijnen zouden we op de huidige locatie hooguit 25 m3 mogen aansteken. Ter illustratie: vorig jaar bestond het paasvuur uit zo’n 600 m3 snoeihout.

Een weiland in niemandsland zou weliswaar aan de regels kunnen voldoen maar dat levert waarschijnlijk enige problemen op bij de aanvoer. Ook de looproute dient behapbaar te zijn. Het zal dus niet eenvoudig worden. Kortom, wij doen een beroep op ieders inbreng voor een alternatieve locatie of aanpak. Deel jullie gedachten met ons via de secretaris of één van de andere bestuursleden. Alle ideeën zijn welkom!

Met vriendelijke groeten,
Bestuur Haarlo’s Belang.

PDFPRT

Reacties zijn gesloten.